--
image image
image image image image image image image image image image image image image image

O postu

Znaš li zašto Hristovi učenici nisu postili? On je hteo da im pokaže da post koji je namenjen isključivo telu i umu nema nikakvog smisla već može biti štetan. Zbog čega je Hristos prekorio fariseje što su im u toku posta bila turobna lica? To se objašnjava na sledeći način: kako su u to vreme rasuđivali Jevreji? „Bog mi je zapovedio da postim, odnosno da se uzdržavam od hrane i od zadovoljstava. Što moj post bude stroži, što više budem patio, time će Bogu biti ugodnije da vidi kakvu žrtvu i kakve podvige činim za Njega. Dakle, što više budem patio i što moje patnje budu primetnije, time će više grehova Bog otkloniti s mene".

Hristos je dao novi model posta. Mi se oslobađamo svega ljudskog – da bismo stekli božansko. Hristos nije osećao strah od kontakta s Bogom, niti potištenost, već ljubav i sreću. Otuda se i odnos prema postu promenio. Ako je nekada smisao posta bio u patnjama, lišavanjima i nadama za iskupljenje grehova, sada su smisao postali ljubav i sreća. Pritom, sreća se nije sastojala u ispunjenju želja, potrazi za zadovoljstvima, njihovoj raznolikosti, već u suprotnom: u odricanju od želja, naslade i zadovoljstva. Kontakt s Bogom je donosio više sreće od interakcije sa spoljašnjim svetom.

Zašto deca ne treba da poste? Zato što ona žive dušom. Ona imaju ljubav, te im bol, gubitak i nevezanost nisu potrebni.

Smisao posta je u tome da se oseti ljubav prema Bogu, a za to je potrebno da se otvori duša. I ono što je pritom najvažnije jeste – ne odbacivati ljubav, opraštati, prevazilaziti uvrede, uninije, nezadovoljstvo sudbinom. Hristos je jasno stavljao do znanja svojim učenicima: strog post za telo i spoljašnja odricanja su beskorisni i štetni ukoliko duša nastavlja da osuđuje, oseća strah i uninije. Jer post je potreban zbog toga da se čovek otvori prema Bogu.

Gresi se zaista otkupljuju kroz patnje, ali minimalno, zato što patnje ne mogu potpuno da promene čoveka. Kroz pokajanje se otvaraju velike mogućnosti za prevazilaženje greha s obzirom na to da je smisao pokajanja u promeni sebe, svog karaktera i svog ponašanja. Najznačajniji potencijal u prevazilaženju greha ima ljubav. Ljubav nas spaja s Bogom, a s obzirom na to da je Bog bezgrešan, osnažujući jedinstvo s Njim, mi se na taj način pročišćavamo. Božanska ljubav daje najbolje mogućnosti za čovekovu promenu.

Smisao posta je u tome da budemo srećni, da ostvarimo primarnu i najveću sreću. Upravo radi toga se mogu odbaciti sve druge želje i zadovoljstva.

Danas mnogi pokušavaju da poste polazeći ako ne iz verskih, tada iz zdravstvenih razloga pri čemu ne shvataju da postu treba pristupati s ljubavlju i srećom, usmeriti se na potpuno prihvatanje božanske volje, biti svestan toga da svaka situacija radi za ljubav, pri čemu otklanja i najsitnije strahove, kajanja i uvrede. Tada će fizičko i duhovno uzdržavanje pojačati ljubav, a neće je uništavati. Sve počinje s ljubavlju, ne sa komadom hleba. Ne zaboravite Bibliju, u kojoj je napisano: „Ne živi čovek o samom hlebu..." (Ponovljeni zakoni 8:3)

 

 

S.N. Lazarev - Iskustva preživljavanja - I deo

0
02.12.2018
434